4 Mart 2013 Pazartesi

YENİ BLACKBERRY Z10


                                            YENİ BLACKBERRY Z10



BlackBerry Flow'u deneyimleyin

Akıll Telefonunuza tamamen yeni bir deneyim katıyor. Özellik ve uygulamaların sorunsuzca birlikte çalıştığı yeni bir deneyim. Eksiksiz görevleri daha hızlı ve kolayca tamamlamanıza yardımcı olacak fikirlerinizi paylaşın.Sizi hareketli tutmak için tasarlanan BlackBerry® 10'u keşfedin.



BlackBerry Hub


Önemli şeylerin her zaman yakınında olun; sizin için değerli olan her şeyi tek bir yerde tutun. Mesajlarınız ve sohbetleriniz içinde zahmetsizce dolaşmak için tek bir hareketle herhangi bir uygulamadan BlackBerry® Hub'a göz atmanız yeterlidir.




BlackBerry Klavye


Yeni dokunmatik BlackBerry® Klavye, kolay yazma deneyimi sağlar. Yazma tarzınızı öğrenip, daha hızlı, daha doğru ve kolayca yazmanıza yardımcı olmak için sözcükler önerir. Bazı harfleri yanlış yazmaya eğiliminiz varsa, klavye bunu anımsar ve doğru tuşa bastığınızdan emin olmak için zekice ayarlar.


Ekran Paylaşımlı BBM Video

BBM™ sohbetinizi bir BBM™ Video sohbetine dönüştürün ve sizin için değerli kişilerle yüz yüze konuşun. Fotoğrafları, tarayıcınızı göstermek veya bir iş belgesini birlikte gözden geçirmek için yeni Ekran Paylaşımı özelliğini kullanın. Kameranızın görüntüsünü bile paylaşabilirsiniz. Bu, BlackBerry® 10 akıllı telefonlar için yeni ve harika bir  BBM deneyimidir.



Time Shift Mod'lu Kamera

Nokta atışı yapın ve istediğiniz fotoğrafı çekmek için resminizin öğelerini ayarlayın. Time Shift modu, fotoğrafınızdan milisaniyeler sonrasını yakalar; böylece mükemmel resmi oluşturmak için fotoğrafları birleştirmeden önce arkadaşınızın gözünü açmak için geri dönebilir ve ardından diğer arkadaşınızın gülümsemesini yakalamak için ileri gidebilirsiniz.




İlgi alanlarınızı, fikirlerinizi ve projelerinizi tek bir kullanışlı konumda gruplandırın

BlackBerry Z10'unuzu ofise götürün; BlackBerry Balance™, işle ilgili ve kişisel bilgilerinizi ayrı tutar

Programları ve görevleri yönetmeye daha az zaman harcayın; BlackBerry® 

Takvimi'nin ayrıntıları sizin için ele almasına izin verin





Hızlı yüklenen ve sosyal ağlarda paylaşımı oldukça kolaylaştıran web sayfalarıyla daha fazlasını keşfedin, daha fazlasını yapın

Bildiğiniz ve inandığınız ünlü BlackBerry® güvenliğiyle endişeden uzak olun

NFC teknolojisine sahip BlackBerry® Tag veri alışverişini her zamankinden kolay hale getirir3






Sesinizi kullanarak bir BBM™ mesajı yazın, bir toplantı programlayın veya sosyal ağlarınızı güncelleyin

Fotoğraflarınızı kırpın, geliştirin ve biçimlendirin. Ardından anında paylaşın

Zarif, keskin ve duyarlı; hayatı parlak ayrıntılarla görün

                                              ANALİZİ


Tasarım 

BlackBerry Z10'un ön kısmında herhangi bir fiziksel tuş takımı yer almıyor. Tamamen dokunmatik olarak tasarlanan cihazın, 4.2 inç büyüklüğünde ekranı bulunuyor. 356ppi değerindeki bu ekran, 1280x768 çözünürlük sunuyor. 6.9mm boyutunda ve yaklaşık 138 gram ağırlığında olması, onu rahatlıkla tek elle taşıyabilmemiz ve kullanabilmemiz açısından çok önemli. 

Gayet hoş bir tasarımı bulunan telefonun ön üst kısmında 2MP değerinde ön kamera, konuşmalar için hoparlör ve bildirim led'i bulunuyor. Sağ tarafında, ses tuşları ve sesli kontrol özelliğini aktifleştiren bir tuş yer alıyor. Sol yan tarafta, microUSB ve microHDMI girişlerini görüyoruz. Alt kısımda müzik ve videoların seslerini dışarı veren hoparlör yer alırken, üst kısımda da uyku, açma-kapama tuşu ve kulaklık girişini görüyoruz. 

Cihazımınızın arkasını çevirdiğimizde, mat renkte, tırtıklı ve sağlam bir plastik kapak karşılıyor bizleri. Böylelikle herhangi bir düşme sonrasında çizilme ve daha kötüsü kırılma gibi durumlarla karşılaşmamız zorlaşıyor. Ortasında BlackBerry'nin parlak logosu yer alırken, sol üst kısımda da led ışığıyla birlikte 8MP değerindeki ana kamerayı görüyoruz. 

Kapağı açıp, içeri baktığımızda ise, microSIM girişi, microSD kart girişi (64GB'a kadar artırılabilir. Telefonun dahili hafızası 16GB.) ve 1800 mAh değerdeki bataryayı görüyoruz. 

Çift çekirdeğin gücü adına 

BlackBerry Z10'da çift çekirdekli 1.5GHz değerde Krait işlemci kullanıyor. 2GB RAM ile desteklenen işlemci, Adreno 225 GPU'su ve Qualcomm MSM8960 Snapdragon çipsetiyle de telefonun güçlü bir hal almasını sağlıyor. Nitekim menüler arası geçişlerden aynı anda çalıştırılan uygulamalara kadar, telefonun performans düzeyinin iyi seviyede olduğu çok açık. 

BlackBerry 10 işletim sistemi 

Az evvel de belirttiğim gibi, menüler arası geçişler gayet akıcı. Herhangi bir donma ile karşılaşmadığımı söyleyebilirim. Bunun yanında, aynı anda yürüttüğüm birden fazla işlemde ve oynadığım 3D oyunlarda da gördüğüm üzere performansın gayet iyi olduğunu söyleyebilirim. Anlaşılan o ki, BlackBerry yetkilileri, gayet stabil bir işletim sistemi ortaya çıkarmış. Henüz bu sistemin yolun başında olduğunu ve zaman içinde gelecek düzenlemelerle birlikte daha da performansı olma ihtimalinin yüksek olduğunu göz önünde bulundurursak, iOS, Android ve Windows Phone 8'e çok güçlü bir rakibin geldiğini söyleyebiliriz. 


Kullanım alışkanlıkları değişiyor 

BlackBerry firması, yeni işletim sistemi ve tabii ki yeni telefonuyla kullanıcılara yeni özellikler sunuyor. Bu özelliklerden bir tanesini, BlackBerry Hub olarak gösterebiliriz. Mail, Twitter, Facebook ve benzeri hesaplarınızı tek bir alana toplayan bu uygulama, gelen metin mesajlarından bildirimlere, Facebook durum güncellemelerinden Twitter mesajlarınıza kadar her şeyi tek bir alanda topluyor ve bir kaynaktan rahatlıkla ulaşmanızı sağlıyor. Peki hub nasıl açılıyor? 

BlackBerry Z10, telefonun ön alt kısmındaki BlackBerry yazısına basılı tutarak parmağınızı yukarıya doğru kaydırmanız sonucunda ekran kilidini açıyor. Sol tarafa doğru parmağınızı çekerseniz, sırayla tüm uygulamaları görüyorsunuz, ancak ana ekrandayken sağ tarafa doğru parmağınızı iterseniz, karşınıza hub geliyor ve tüm mesajlaşmalarınızı takip edebiliyorsunuz. 

BlackBerry 10 işletim sisteminin tasarımını beğendiğimi söyleyebilirim. Sade ve akıcı görünüyor. Ekranın üst kısmına basılı tutup aşağıya indirdiğinizde de, genel ayarlardan Bluetooth ayarlarına, Wi-Fi'dan ekran döndürme kilitlerine kadar birçok seçeneğe hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Ha bir de askı sistemi var. Bir uygulama açıkken başka bir uygulama daha açarsanız, ana ekranda iki pencere halinde bunları görebiliyorsunuz. Tıkladığınızda, işlemlerinize devam ediyorsunuz veya isterseniz hemen kapatabiliyorsunuz. Burada güzel olan bir örnek şu: Youtube'dan video izlerken size mesaj geldi diyelim. Mesajınızı okumak için ekranı açtığınızda, Youtube penceresi kapanmıyor, arka planda askıya alınıyor ve müzik sesini hala duyuyorsunuz. Mesajlaşmayı bitirdikten sonra, pencereye tıkladığınızda, videonun hala çalıştığına tanıklık ediyorsunuz. Ayrıca, yine video izlerken telefonunuzun ekranını kapattığınızda, MP3 gibi şarkıyı dinlemeye devam edebiliyorsunuz. Ekranı kapattınız diye video kapanmıyor yani. Bu da güzel bir ayrıntı. 

Dikkatimi çeken bir diğer özellik ise, özellikle mesajlaşmayı seven, bunu yaparken de fazla vakit kaybetmek istemeyen kullanıcılara yönelik hazırlanan yeni klavye sistemi. Mesaj klavyesinde bir şeyler yazarken, siz daha birkaç harf yazdıktan sonra karşınıza birçok tahmin çıkarıyor Z10. Bu, diğer telefonlardaki kelime tahmin sistemlerinden biraz daha gelişmiş. Örnek vermek gerekirse, "Kazma" yazmak istiyorsunuz. "Ka" yazdığınızda, ekrandaki klavyenin tuşlarında birçok farklı örnek görüyorsunuz. Hangisi işinize yarıyorsa, o harfin üzerinden basılı tutup mesaj ekranına bıraktığınızda, kelimeniz de otomatikman yazılmış oluyor. Biraz alıştıktan sonra saniyeler içinde birçok şey yazabilir hale geliyorsunuz. 

Takvimi karıştırmayın, o zaten her şeyi gösteriyor 

Halk arasından BlackBerry, genellikle iş adamlarına yönelik bir marka olarak bilinir. Bunun yanlış olduğunu söyleyemeyiz, ancak daha geniş bir kitleye hitap ettiği de ortada. Diyelim ki yoğun çalışan birisiniz ve sürekli rendevular ayarlıyor, toplantılara gidiyorsunuz. BlackBerry'nin bu tip planlamalar için hazırladığı takvim uygulaması, bir bakışta hangi günlerinizin boş, hangilerinin dolu olduğunu hemen gösteriyor. Örneğin, ayın 19'una 5 toplantı yazdıysanız, 19 rakamının boyutu diğer rakamlara göre daha büyük görünüyor ve buradan anlıyoruz ki, o gün, bizim çok işimiz var. Dolayısıyla ayın 19'una yeni bir randevu veremeyeceğimizi biliyoruz. 


Telefonun ön kısmında 2MP değerde 720P 30FPS olarak kayıt yapabilen bir kamera bulunuyor. Bunu daha çok, görünütülü görüşmeler için tercih edebiliriz. Arka kısımda yer alan led ışıklı ana kamera ise, 1080p 30FPS değerinde kayıt yapabilen 8MP'lik bir kamera ve çekim kalitesi gayet iyi. Özellikle gün ışığının güçlü olduğu anlarda iyi sonuçlar alabildiğiniz gibi, tamamen karanlık ortamlarda led ışığın da yardımıyla güzel gece çekim sonuçları elde edebiliyorsunuz. Çektiğiniz görüntülere ufak efektler verebilir ve az evvel de bahsettiğim Story Maker gibi uygulamalarla kısa filmler hazırlayabilirsiniz. Video çekerken kayıt esnasında zoom in-out yapabildiğimizi de belirteyim. 

Peki, şimdi de gelelim izleme tarafına. Çektiğimiz videoları ve yüklediğimiz videoları izlerken, görüntüleri yakınlaştırıp uzaklaştırabiliyoruz. Bunları yaparken herhangi bir donma olmuyor. Ayrıca sağ üst kısımda yer alan simgeye tıklayarak da videonun ekrana en uygun çözünürlükte aktarılması için seçim yapabiliyoruz. Mesela ben, 1.5GB boyutunda bir MKV konser videosunu yükledim. Gayet de performanslı bir sonuç elde ettim. 

Ses şimdi de 

Cihazın hoparlörleri fena değil. Görüşmelerde karşıdan gelen sesin gayet temiz olduğu ortada. Müzik ve video gibi multimedya dosyalarının sesleri ise, cihazın alt kısmında yer alan hoparlörden dışarıya veriliyor ve cihazı tutarken alt kısmı kapatırsanız (Ki genelde öyle oluyor), sesler boğuklaşıyor. Z10'un kutusunda gelen kulaklığı bir kenara bırakıp, müzik dinlemeye yönelik bir kulaklık alırsanız, maksimum düzeyde kaliteye ulaşacaksınızdır. 

Ha unutmadan, video çekerken kaydedilen sesler de fena değil. Biliyorsunuz, yüksek sesli ortamlarda kayıt yaparken, mikrofonun iyi olması önemli. Yoksa çektiğiniz video, gürültülü görüntüden farksız olmayacaktır. 

Ve final... 

BlackBerry Z10'un 1800 mAh değerde bataryası bulunuyor ve bu da yaklaşık olarak bir günlük şarj seviyesini sunuyor. Tam şarj ile 300 saat üzeri bekleme süresinin, 10 saate kadar da konuşma süresinin olduğunu belirtelim. 

Son sözlere gelirken, telefonumuzun Wi-Fi, Bluetooth 4.0, LTE ve NFC gibi özelliklerinin olduğunu da ekleyelim. 

Sonuç olarak BlackBerry Z10, şık tasarımı, BlackBerry 10 işletim sisteminin getirdiği performans ve rahat kullanımı gibi yönleriyle akıllı telefon pazarına yeni bir hava katacağa benziyor. Yeni bir telefon almayı düşünen arkadaşlarımıza rahatlıkla tavsiye edebileceğim cihaz, ülkemizde 1.899 TL fiyat etiketiyle satılıyor. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder