7 Mart 2013 Perşembe

YENİ iPHONE 5




YENİ iPHONE 5











                                                                       Ağırlık (gr)


     

                                                                      Hacim (in³)


         
Derinlik (mm)




Yeni iPhone'u tasarlamaya başlarken, sıra dışı incelikte ve hafif bir tasarımı hedef alındı. Ancak özelliklerden veya performanstan ödün vermeden çok ince ve hafif bir aygıt üretmek neredeyse imkansızdı.

Bu noktada kolay yol tercih edilerek daha az çabayla, daha az dikkat çekici bir aygıt tasarlanabilirdi. Ancak bu yoldan kaçınıldı. Gereken teknoloji olmadığında, o teknoloji icat edildi. Bir bileşen yeterince küçük değilse yeniden tasarlandı. 

Geleneksel kurallar yolu tıkadığında, onları hiçe saymak gerekti. Sonuçta ortaya iPhone 5 çıktı: Şimdiye kadarki en ince, en hafif ve en hızlı iPhone.

iPhone 5, sadece 7,6 milimetre kalınlığındadır. Bunu sağlayabilmek için, Apple mühendisleri tüm bileşenleri tek tek ele almış ve en ince detayları bile hesaplamıştır. 

Mikro SIM'e oranla yüzde 44 daha küçük olan nano SIM'i üreten ekip bununla da yetinmeyip, iPhone 5'e özel benzersiz bir hücresel çözüm geliştirmişlerdir. Dünya çapında kullanılan bir telefonda klasik LTE oluşturma yaklaşımında biri ses ve biri veri için olmak üzere iki çip kullanılır. iPhone 5'teyse her iki işlev tek bir çipte toplanmıştır. Akıllı ve çift taraflı Lightning bağlayıcısı, 30 iğneli bağlayıcıya göre yüzde 80 daha küçüktür. 8 MP iSight kamera, yüzde 25 daha küçük olmasının yanı sıra, panorama ve dinamik düşük ışık modu gibi yeni özelliklere sahiptir. Ayrıca yeni A6 çip, A5 çipine göre 2 kat daha hızlı olmasına rağmen yüzde 22 daha küçüktür. 

iPhone 5, iPhone 4S'e göre yüzde 20 daha hafif ve yüzde 18 daha incedir.


Daha ince, daha hafif bir iPhone ortaya çıkarmak için ekranın bile daha ince olması gerekiyordu. Apple mühendisleri, bu engeli tümleşik dokunmatik teknolojisine sahip ilk Retina ekranı tasarlayarak aştılar. Bu teknoloji, ekran pikselleri arasındaki bağımsız dokunmatik elektrotlar katmanının kaldırılarak, piksellerin iki görevi birden üstlenmesiyle mümkün oldu. Bu ekrandaki piksellerin, bir yandan ekrandaki görüntüyü sağlarken bir yandan da dokunma algılayıcı elektrotlar gibi çalışması sağlandı. Siz ve iPhone 5'te gördükleriniz arasındaki katman sayısı bir azalınca, şimdiye kadarki en net görüntü ortaya çıktı. Her şey, artık eskisine göre yüzde 30 daha ince bir ekranda görüntülenir.




Bu kadar üstün bir tasarım ve uygulama, şimdiye kadar hiçbir telefonda bir araya gelmemişti. Örneğin iPhone 5'in cam iç katmanlarını ele alalım. Üretim sırasında her iPhone 5 alüminyum muhafazası iki adet, çok gelişmiş, 29 MP kamerayla fotoğraflanır. Bu görüntüler bir makine tarafından işlenir ve her iPhone için en doğru eşleşmeyi bulabilmek amacıyla 725 benzersiz iç katmanla karşılaştırılır.

iPhone 5'e yakından baktığınızda ekranın etrafındaki yivin keskinliği karşısında hayrete düşmemek elde değildir. Bu eğik kesimli kenar, kristal elmaslar kullanılarak ortaya çıkarılmaktadır. Böylece iPhone 5, kendisini rakiplerinden farklı kılan hatlarına kavuşmuş olur. Bir telefon için mükemmel bir uygulama.





Alüminyum ve Cam Gövde

iPhone 5'in arka kısmı Apple dizüstü bilgisayarlarda kullanılan anodize 6000 serisi alüminyumdan, üst ve alt kısımdaki iç katmanlar ise seramik cam (beyaz ve gümüş renkli model) ya da pigmentli camdan (siyah ve arduaz rengi model) üretilmiştir.



Titizlikle Eşlenen İç Katmanlar

Montaj işlemi sırasında her iPhone 5 alüminyum muhafazası iki adet çok gelişmiş, 29 MP kamerayla fotoğraflanır. Daha sonra bu görüntüler her iPhone için en doğru eşleşmeyi bulabilmek amacıyla, bir makine tarafından 725 benzersiz iç katmanla karşılaştırılır.


Safir Kristal

iSight kameranın yüzeyi, cam kadar net olsa da camdan değil, şeffaf malzemeler arasında elmastan sonra en sert ikinci malzeme olan safir kristalden üretilmiştir. Bu, lens yüzeyinin çizilmeye karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.


Eğimli, Elmas Kesim Kenar

iPhone 5'in eğimli kenarlarını oluşturmak için kristal elmas kullanılması kenarlara göz alıcı bir parlaklık kazandırır.




Sadece kulağınızı rahatsız etmemekle kalmayan, aynı zamanda yerine sağlam şekilde oturan kulak içi kulaklık ortaya çıkarmak kolay iş değildir. Çünkü herkesin kulağı farklı bir yapıya sahiptir. Silikon kalıplarla kaplanan optik tarayıcılar kullanan Apple tasarımcıları, çok sayıda farklı insan için en uygun şekli bulmak amacıyla birçok kulak tipinin 3D modellerini oluşturdu. Bu tasarımlar, yeni Apple EarPods kulaklık tasarımıyla diğer kulaklıklardan ayrılmasını sağladı. Klasik dairesel kulak içi kulaklıkların aksine bu kulaklıklar, kulak geometrisi temel alınarak tasarlanmıştır. Bu tasarım kulaklıkların birçok insan için tüm diğer kulak içi kulaklıklara göre çok daha konforlu olmasını sağlar.

Üstelik çok daha dengeli ve dayanıklıdırlar. Apple mühendisleri, 600'den fazla kişinin Apple EarPods kulaklıkları 100'den fazla kez kullanarak test etmesini istedi. Teste katılan kişiler kulaklıkları aşırı sıcak ve soğuk ortamlarda koşu bandında koşup, çeşitli kardiyo egzersizleri yaptılar. Hatta onlardan kafalarını sağa sola, yukarı ve aşağı sallamaları bile istendi. Sonuç: Apple EarPods kulaklıklar, ter ve suya karşı daha güçlü koruma sağlamanın yanı sıra, kulakta büyük ölçüde dengeli kalmayı da başardı. Bu da şu demek: Bu kulaklıkla siz hareket halindeyken bile yerlerinden çıkmayacak.



Bir ürünün nasıl göründüğü ve performans gösterdiği çok önemlidir, ancak bu ürünün çevreye etkisi de göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle neredeyse tüm Apple ürünleri, alüminyum gibi yüksek ölçüde geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilir ve bu yüzden de bileşenlerimizde zararlı toksinlerin bulunması kabul edilemez.

iPhone 3GS'ten bu yana hiç bir iPhone, bromlu alev geciktiriciler (BFR'ler) ve polivinil klorür (PVC) içermez. Ve tabii ki yeni iPhone; iPhone 5 de bu anlayışla üretilmiştir. Aslında, Apple sektörde en katı BFR ve PVC içermeme standartlarına sahip olan şirketlerden biridir ve tedarikçilerinden de aynı standartlara uymalarını bekler. Üstelik bu konuda daha da ileri giderek, ürünleri bileşenlerine ve malzemelerine ayırma işlemini, Cupertino laboratuvarımızda gerçekleştirir. Sonra bu bileşenleri, X ışını floresan spektroskopisi ve iyon kromotografisinin de aralarında bulunduğu yöntemleri kullanarak test eder. Böylece piyasaya sunduğu her ürünün, çevreyle ilgili belirlediği standartlara uymasını sağlar.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder